Videoprzepisy,Wegetariańskie,Zupy

Barszcz krwiście czerwony. Bez koncentratu i ulepszaczy

Barszcz to zupa pochodząca z krajów Europy Centralnej i Wschodniej. W Polsce w okresie międzywojennym popularna w Krakowie i okolicach (zupa oszczędna) choć oryginalnie robiona była na zakwasie buraczanym.

Barszcz czerwony na talerzu

Barszcz czerwony na talerzu

Przepis na barszcz czerwony

Buraki należy umyć, pozbawić części korzennych, zalać zimną wodą i nastawić do gotowania. Dodajemy 2, 3 ząbki czosnku oraz majeranek. Czas gotowania to ok. 30-40 minut (aby buraki były lekko miękkie). Po ugotowaniu zostawiamy buraki w wywarze na około 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skóry. Możemy je wykorzystać do zrobienia ćwikły lub buraków zasmażanych.

Buraki trzemy na najdrobniejszej tarce, a powstały sok wlewamy do barszczu. Wywar przelewamy przez sitko, aby odcedzić kawałki czosnku oraz majeranek. Barszcz podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem oraz octem, by nadać lekko kwaskowy smak. Tak przygotowany barszcz możemy podawać  z uszkami, jajkiem, ziemniakami lub jako dodatek do krokietów.  Zupa jest potrawą wegetariańską.

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody
  • 2, 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • cukier
  • ocet
  • pieprz

Jak zrobić barszcz czerwony?