Przystawki,Videoprzepisy,Wołowina

Boeuf Strogonow – wykwintny gulasz do wódki

Boeuf Strogonow to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej, które szybko zawojowało państwa ościenne, w tym Polskę.

Mieso wołowe

Mięso wołowe

Nazwa potrawy związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku. Jedna z wersji mówi o księciu Stroganowie, mieszkającym w Odessie, który co jakiś czas urządzał w mieście tzw. „otwarte obiady”, na które mógł przyjść każdy, kto był schludnie ubrany i czysty.

Mieso wołowe krojenie

Krojenie mięsa wołowego

Jednym z dań przygotowywanych na tę okazję była potrawa z pokrojonej polędwicy wołowej i pieczarek w sosie musztardowo-śmietanowym.Wszystkie wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski lub słupki, pieczarki, śmietana itd. Przez lata powstawały jednak różne odmiany tej potrawy. Zapewne można by zrobić potrawę przypominającą boeuf Stroganow z innego rodzaju mięsa. Podawać strogonowa z pieczywem. Bardzo dobrym napojem do tej potrawy jest wódka czysta, dlatego strogonow często jest podawany na imprezach obficie zakrapianych alkoholem. Oto przepis na strogonowa z wołowiny. Przygotowanie jest czasochłonne, ale smak z pewnością wart jest zachodu.

Strogonow w misce

Gotowy Boeuf Strogonow

Składniki

  • wołowina
  • pieczarki
  • cebula
  • ogórki konserwowe
  • musztarda
  • przecier pomidorowy
  • ostra papryczka
  • śmietana
  • kminek mielony
  • cynamon
  • kostka rosołowa
  • liść laurowy, angielskie ziele
  • pieprz,sól

Czas przygotowania: ok. 1,5-2 godziny.

Jak zrobić Boeuf Strogonow?