Ciekawostki

Kulinarna Hiszpania

Jadąc na Półwysep Iberyjski, poza zobaczeniem zabytków oraz odwiedzeniem na przykład stadionów dwóch słynnych klubów piłkarskich, nie można nie spróbować owoców morza serwowanych prawie w każdej knajpce czy restauracji.

DSC_0057

Świeże owoce morza, a do tego południowa gościnność i umiejętność cieszenia się życiem tylko zwiększają apetyt.DSC_0011

Proste w przygotowaniu krewetki oraz kalmary.

DSC_0012

Drobna przekąska na zimno, małże, cebula, papryka, winegret.

DSC_0037

Hiszpański jamon (szynka) produkuje się z czarnej, hiszpańskiej świni, hodowanej w południowej i południowo-zachodniej części Hiszpanii.

Na kilka tygodni przed zabiciem, poszczególne, świńskie osobniki dzielone są na grupy. Część świń przechodzi na karmienie wyłącznie oliwkami i żołędziami – to będzie najwyższej jakości jamon. Pozostałe osobniki karmi się wciąż paszą przemysłową i żołędziami. Ta część trzody będzie przeznaczona na jamon o niższej jakości.

DSC_0054

Witryna restauracji serwującej owoce morza zachęca do wstąpienia na posiłek.

DSC_0055

SAMSUNG

Potrawy przygotowane na grillu.

DSC_0059

Półmisek rozmaitości.

DSC_0072

DSC_0073

DSC_0074

DSC_0075

Ostrygi

To najsłynniejszy afrodyzjak. O surowych ostrygach i ich właściwościach stymulujących słyszał chyba każdy. Mają dużo cynku, co naturalnie pobudza wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Porcja ostryg zawiera tego pierwiastka więcej niż jakiegokolwiek inny produkt.

DSC_0083

Salpicon de mariscos – sałatka z owoców morza.

DSC_0254

Kalmary a la romania.

DSC_0255

Arroz negro

To popularne hiszpańskie danie, przygotowane z ryżu, mięsa kałamarnicy i sepii (atramentu kałamarnicy) czyli czarnego barwnika.

  SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

przygotował Artur Głupczyk