Ciekawostki

Pikantne odchudzanie w kuchni

Ostre potrawy potrafią przyspieszyć przemianę materii. Ostra papryka ma w tym kontekście szczególne właściwości.
Papryczka ostra

Papryczka ostra

Według testów, ludzie z nadwagą mają większe szanse na zrzucenie zbędnych kilogramów, jeśli do swojej diety włączą ostrą paprykę. Wszystko za sprawą kontroli poziomu insuliny, który po posiłku drastycznie rośnie. Insulina to hormon odpowiedzialny za magazynowanie tłuszczu w organizmie. Wśród badanych zaobserwowano, że osoby, które dodają do posiłku ostrą paprykę, mają o wiele niższy poziom insuliny niż ci, którzy stronili od pikantnego warzywa.

Ostra papryka swój smak zawdzięcza obecności alkaloidu – kapsaicyny, która w największej ilości występuje w nasionach. To właśnie ona jest odpowiedzialna za uczucie palącego gorąca, które czujemy po zjedzeniu potrawy. Druga i bardziej pozytywna strona medalu jest taka, że pozwala to na szybsze spalanie zarówno kalorii, jak i tkanki tłuszczowej. Oczywiście nie należy tu popadać w przesadę, ponieważ jedzenie zbyt dużej ilości ostrych posiłków może być szkodliwe dla zdrowia, a dla niektórych osób, nawet niebezpieczne.

Testy wykonane przez naukowców, a opublikowane w serwisie Science Daily, wskazują, że doprawianie posiłków ostrą papryką znacznie przyśpiesza naszą przemianę materii i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze.

Dla osób, które nie przepadają za ostrymi smakami, dobra wiadomość – już rozpoczęto prace nad stworzeniem odpowiedniego suplementu diety z ostrą papryką w roli głównej.

Jeśli jednak chcecie zadbać o odpowiednie przygotowanie posiłków, to warto dodać, że ze wszystkich przypraw, najlepiej wykorzystywać te, które pobudzają wydzielanie żółci, zapobiegają wzdęciom, usprawniają pracę wątroby, mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit i oczywiście ułatwiają i przyspieszają trawienie takie jak: lubczyk, pieprz cayenne, jałowiec, majeranek, kminek, mięta, cynamon i imbir.