Przystawki

Prosty przepis na krewetki

Krewetki są  jednymi z najpopularniejszych na świecie owocami morza.

Krewetki

Krewetki

Krewetki ze względu na smaczne mięso oraz wartości odżywcze zaliczane są do jednych z najpopularniejszych owoców morza i zajmują wysoką pozycję w urozmaiconym menu całego świata. Krewetki są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu. Są także niskokaloryczne co sprawia, że często pojawiają się na stołach osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Krewetki czosnek ostra papryczka

Krewetki, czosnek i ostra papryczka

Przepis na krewetki

Krewetki mogą być świeże lub mrożone. Czosnek oraz ostra papryczka to wszystko, co jest potrzebne do przyrządzenia prostej przekąski. Krewetki płuczemy, nacinamy ich pancerze, usuwamy czarną „nitkę” znajdującą się wewnątrz oraz usuwamy głowę.

Krewetki można również obrać z pancerza (mrożone są już obrane), ogon zostawiamy.

czosnek ostra papryczka

Czosnek i ostra papryczka

Na rozgrzane masło z dodatkiem oleju lub masło klarowane wrzucamy wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną, ostrą papryczkę. Następnie lekko podsmażamy. Dodajemy krewetki i smażymy przez ok. dwie minuty z każdej strony. Pod koniec można dodać drobno posiekaną, zieloną pietruszkę oraz podlać białym winem.

krewetki na patelni

Krewetki na patelni

Doprawiamy cytryną i solą morską.

Gotowe krewetki

Gotowe krewetki

Składniki

  • 20 x krewetki
  • 2 x ząbek czosnku
  • 2 x ostra papryczka
  • zielona pietruszka
  • cytryna
  • sól morska, pieprz

Smacznego!