Dania główne,Videoprzepisy,Wołowina

Stek wołowy. Nie ma lipy!

Stek z polędwicy wołowej czyli „nie ma lipy”. Polędwica to najlepsze, ale też najdroższe mięso na steka.

Polędwica na steka

Polędwica na steka

Przepis na stek z polędwicy wołowej

Mięso długo dojrzewające, czyli około 20 dni doprawiamy solą i pieprzem, rozmarynem, kilkoma kroplami octu balsamicznego. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na jeden, dwa dni.

Na około godzinę przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby uzyskało temperaturę  otoczenia. Na rozgrzane masło z dodatkiem oleju układamy steka i smażymy przez około dwie minuty z każdej strony.

Długość smażenia przekłada się na to, jak bardzo wysmażone będzie mięso. Pozostaje to kwestią gustu.

Składniki

  • mięso wołowe
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • ocet balsamiczny
Gotowy stek z polędwicy wołowej z dodatkiem masła z czosnkiem

Gotowy stek z polędwicy wołowej z dodatkiem masła z czosnkiem

Ułożony na rukoli z dodatkiem masła z czosnkiem smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

Stek wołowy. Jak zrobić?