Dania główne,Wegetariańskie

Szybkie jedzenie w Twoim domu- Spigola czyli „okoń morski”

Spigola – potocznie zwana okoniem morskim. Delikatne mieso o wspaniałym smaku, cóż więcej można powiedzieć poprostu trzeba zasmakować.

Najprostszy i szybki  sposób przygotowania to spigola opiekana np. na grilu z dodatkiem ziemniaków.

Składniki:

  • spigola czyli okoń morski
  • sól morska
  • zielona pietruszka
  • cytryna
  • ziemniaki jako dodatek

czas przygotowania ok 20 min.

 

  Rybę należy oczyscić z łusek i wypłukać.

  Spigola czyszczenie

Posypać obficie !!! solą morską ale tylko po zewnętrznej stronie.

Spigola w soli morskiej.

Spigola w soli morskiej.

Spigola w soli morskiej 2.

Spigola w soli morskiej 2.

Następnie skropić delikatnie oliwą.

Spigola z oliwą.

Spigola z oliwą.

Tak przygotowaną rybe wstawiamy do piekarnika z grilem na najwyższą półkę i temp. ok 200 stopni C.

Wkładanie ryby do piekarnika z grilem.

Wkładanie ryby do piekarnika z grilem.

Pieczemy ok 5 min z każdej strony.

Spigola z grila.

Spigola z grila.

DSC_0049

 

Spigola na talerzu.

Spigola na talerzu.