Dania główne,Videoprzepisy,Wieprzowina

Żeberka w miodzie i whisky

Żeberka z dodatkiem miodu i whisky oraz musztardy to intrygujące połączenie smaków.

Żeberka w miodzie i whisky

Żeberka w miodzie i whisky

Przepis na żeberka w miodzie i whisky

Żeberka należy posypać przyprawą do żeberek, natrzeć musztardą, obłożyć krążkami cebuli i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Tak przygotowane mięso obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałą cebulę podsmażamy i również przekładamy do naczynia.

Na patelni podsmażamy czosnek, dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego, podlewamy whisky, dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie w naczyniu żaroodpornym zalewamy żeberka sosem.

Upieczone żeberka w miodzie i whisky

Upieczone żeberka w miodzie i whisky

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Żeberka podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • cebula
  • czosnek
  • musztarda
  • miód
  • przecier pomidorowy
  • whisky

Smacznego!

Jak przygotować żeberka w miodzie i whisky?